Del 4 – Välja domännamn

Denna artikel är en av 13 delar i en artikelserie om hur du skapar en hemsida för att tjäna pengar. Klicka här om du vill läsa artikelserien från början.

Då har det blivit dags för att välja ut ett passande domännamn.

Är domännamnet viktigt?

Domännamnet är väldigt viktigt för din hemsida och ska givetvis ha ett namn som kopplas till det valda ämnet. Det är även viktigt att du får med ett eller fler av dina keywords i domännamnet. Har du en kort fras som ditt primära keyword kanske det kan vara domännamnet.

Välj inte ett för långt domännamn om du kan undvika det. Om du vill att besökare ska komma ihåg ditt domännamn är det lättare ju enklare och kortare det är.

Funderar du på en hemsida där det är tänkt att besökarna skall återkomma för att t.ex. läsa mera artiklar, då är det viktigt att domännamnet är lätt att komma ihåg.

.se eller .com?

Domännamnet är även beroende av vilket språk du ska skriva på. Har du tänkt att skriva på svenska ska du givetvis försöka att få en bra och passande .se eller en .nu adress. På samma sätt ska du först och främst försöka få en .com eller en .net adress om du tänkt skriva på engelska. Eller varför inte ta både och om du tänkt skriva på båda språken.

I tidigare exempel med sidan om bläckpatroner skulle det mest optimala skulle vara domännamnet blackpatroner.se eller bläckpatroner.se. Dessa är självfallet redan upptagna så här gäller det lista ut ett bra alternativt domännamn. Testa och se om .nu adressen också är upptagen. Laborera med dina keywords för att hitta ett bra domännamn.

Domännamnet är inte allt men det underlättar väsentligt om du från början väljer ut ett passande namn.

Är domänamnet ledigt?

Här kan du kontrollera om domännamnet är upptaget:

one.com – Du hittar sökrutan längst ner på sidan.

Sammanfattning:

  • Innehålla keywords eller fras
  • Enkelt att komma ihåg
  • .se & .nu för svenska sidor
  • .com & .net för engelska sidor

Du kan även skapa en gratis hemsida på n.nu

Gör din egen gratis hemsida

Del 5 – Välja webbhotell

Leave a Reply