Vad är ett länkhjul?

Du kanske har hört eller läst om utrycket länkhjul, eller link wheel, någongång? Oftast är det i SEO-sammanhang som utrycket används och det är ett sätt att skaffa inlänkar.

Vad är ett länkhjul?

En bild säger mer än tusen ord brukar man ju säga och det kan ligga något i det. För att förklara vad ett länkhjul är för något så börjar vi med en bild.

Ett slutet länkhjul

Det är alltså en massa websidor som länkar till varandra i form av en ring. Namnet kommer från den ursprungliga formen. Det finns även andra former men de kommer vi till senare i artikeln.

Hur fungerar ett länkhjul?

Om du tittar på bilden ovan igen. Du kan se att det är en websida i mitten, det är den websidan som du vill få upp i sökresultaten, till exempel på Google. Vi kan kalla den huvudsidan. Du kan också se att varje websida i ringen länkar till denna huvudsida.

Förutom att de länkar till huvudsidan så länkar varje websida vidare till nästa i websida i hjulet, dvs websida A länkar till websida B som i sin tur länkar till huvudsidan och websida C. Så håller det på tills sista websidan länkar till websida A. Då har man skapat ett slutet länkhjul.

Olika typer av länkhjul?

Numera finns det olika varianter av länkhjul som alla bygger på samma princip.

Slutet Länkhjul

Vi nämnde det tidigare och det är alltså när alla websidor i hjulet länkar till en annan sida.

Öppet Länkhjul

Till skillnad till slutet länkhjul så har ett öppet länkhjul en länk som saknas. Det är första och sista websidan som inte har någon länk mellan sig. Att man började med öppna länkhjul var för att man misstänkte att Google var länkhjulen på spåren.

Ett öppet länkhjul

Integrerade Länkhjul

För att ytterligare försvåra för Google har man börjat använda sig av något man kan kalla för integrerade länkhjul. Det är två eller flera länkhjul som man kopplat samman på något sätt.

Ett integrerat länkhjul

Varför Länkhjul?

Anledning till att man använder länkhjul är för att öka antalet inlänkar till en sida som man vill få upp i sökresultaten. Inlänkar är det bästa sättet när det gäller SEO eftersom Google uppfattar varje inlänk som en röst för din webbsida. Ju fler röster, desto populärare websida.

Med ett länkhjul ger man inte bara dessa ”röster” till huvudsidan utan man ger de även till övriga websidor i hjulet. Ett länkhjul blir alltså kraftfullare och ger större kraft i inlänkarna jämfört med om man haft en massa websidor som bara länkade till huvudsidan.

9 Comments

  1. Upp till 15 siter ska inte vara några problem att köra. Har i dagarna kollat upp ett nät med 14 siter med samma tema, whois och på samma IP. Inga synliga straff på dessa sidor. Det stämmer väl med vad Matt Cutts sa, G vill inte åt den enskilda individens lilla länknät, bara större.

  2. Tack för en bra artikel!
    Finns det några tjänster som erbjuder denna typ av tjänster inom områden som träning och fitness? För vad jag har förstått så bör inlänkarna komma ifrån sidor med samma ämnen som huvudsidan.

Leave a Reply