Del 12 – Lägga upp reklam på hemsidan

Denna artikel är en av 13 delar i en artikelserie om hur du skapar en hemsida för att tjäna pengar. Klicka här om du vill läsa artikelserien från början.

Lägga upp reklam på hemsidan

Efter ca 4-5 veckor när alla eller nästan alla av dina artiklar har publicerats och du börjar få trafik från sökmotorerna har det till slut blivit dags för att lägga upp reklam på hemsidan.

Om du fortfarande inväntar några länkbyten eller väntar på att komma med i någon länkkatalog kan du vänta tills du fått svar därifrån. Annars är det bara att köra hårt.

Varför inte lägga upp reklam direkt?

 • Det är lättare att komma med i länkkataloger. Har du reklam kan sidan uppfattas som en sida som enbart är för att tjäna pengar, vilket det iofs är. Men man behöver inte visa det på en gång.
 • Av samma anledning är det enklare att byta länkar med andra. Det finns många som undviker att byta länkar med andra där man får reklamen slängd i ansiktet.
 • Google kan uppfatta sidan som en MFA, Made For Adsense eller Made For Ads. Detta ger absolut ingen fördel till dig som ägare av hemsidan.

Annonsnätverk

Den absolut största aktören av reklam är Googles Adsense. Du kan inte undgått att se denna reklam på diverse hemsidor.
Om du inte redan har ett Adsensekonto kan du skapa ett här.

Affiliatenätverk

Anmäl dig till de största affiliatenätverken. Det räcker kanske att gå med i ett nätverk men det rekommenderas starkt att du går med i flera. Här är en del av fördelarna med att vara medlem i fler affiliatenätverk:

 • Du har fler program att välja på
 • Vissa program finns i flera nätverk men med olika ersättning
 • Det är ofta kampanjer där ersättningen ökar

Några exempel på affiliatenätverk är följande:

Här hittar du mer information om dessa och andra affiliatenätverk.

Beroende på vad din blogg/hemsida handlar om får du välja ut program som du tror skulle öka dina chanser att få besökare att klicka på annonserna/länkarna. Har du en sida om datorer är det kanske inte lämpligt att ha reklam för skönlitteratur. Däremot, om du har en sida där du recenserar böcker skulle en sån annons falla naturligt att klicka på om besökaren är intresserad av att köpa just den boken.

Sammanfattning:

 • Gå med i Adsense
 • Gå med i minst 2st affiliatenätverk
 • Lägg upp reklam/länkar på sidan

Del 13 – Underhålla hemsidan

3 Comments

 1. Mycket bra sida får mycket bra råd när man inte kan så mycket om hur det är att ha en blogg.
  Kör hårt

 2. Bra artikel. Undrar dock över en sak som nämns: ”Google kan uppfatta sidan som en MFA, Made For Adsense eller Made For Ads. Detta ger absolut ingen fördel till dig som ägare av hemsidan.”

  Menar du att sidan kommer ranka bättre i Google om man avvaktar med annonsering några veckor?

  • Jag ger alltid tipset att avvakta någon vecka med reklam tills sidan är indexerad och har fått lite innehåll. Därefter kan man stegvis lägga in reklam. Det har fungerat för mig.

   På lång sikt rankar man nog inte bättre, med en seriös hemsida, om man väntar med reklamen. Det är mer på kort sikt.

Leave a Reply